ביקורת מאת זאב שביידל:
הסרט "ילד מחוק" מכה גלים בקהילה הגאה ומחוצה לה, בעולם ובישראל. הוא מבוסס על סיפורו של נער גיי ממשפחה נוצרית שמרנית, שהוריו שולחים אותו לעבור "סדנת המרה" בסוכנות לטיפולי המרה "אהבה בפעולה" (Love in Action). מדובר בסיפור אמתי וגם בסוכנות המרה אמתית (שנסגרה מאז). הנער הפך לאדם בוגר שחי היום עם בן זוגו ותיאר את "מסע ההמרה" שלו בספר.
רשימה זו לא מוקדשת לתיאור הנזקים או הבעייתיות של טיפולי ההמרה, שכותב שורות אלו כבר התייחס אליהם בלי סוף (בלוג). בכל זאת, אדגיש ואחדד כמה דברים שגם בולטים בסרט:
– בהרבה "סוכנויות המרה", בעבר ובהווה, אין אף איש טיפול מוסמך אחד לרפואה! יש שם כל מיני "מאמנים", "קאוצ'רים", "יועצים רוחניים" עם "ידע רב בנושא" וכדומה, אבל לרוב אינם אנשי טיפול מוסמכים. הם יכולים לספר על הידע הרב שלהם, על הניסיון וגם לפזר באוויר הרבה מלל טיפולי כביכול, על הדינמיקה המשפחתית, קבלת הילד הפנימי, חשבון הנפש וכו' – אבל אין להם מושג. לא בנטייה מינית ולא בטיפול בכללי.
מכל המחקרים שיש על "ההצלחה" של טיפולי ההמרה, כולל אלו שנעשו על ידי מטפלי ההמרה בעצמם, לא היה לנו עד לאחרונה ממש, אפילו מחקר אחד יחיד ובודד שבדק את שיעורי ההצלחה ואת ההשפעה של טיפולי ההמרה לקטינים. זאת, בעוד שבכל שנה בארה"ב רבבות בני נוער עוברים טיפולים כאלה
– כיוון שמדובר בטיפולי המרה לנוער – חשוב לחדד נקודה נוספת. מכל המחקרים שיש על "ההצלחה" של טיפולי ההמרה, כולל אלו שנעשו על ידי מטפלי ההמרה בעצמם, לא היה לנו עד לאחרונה ממש, אפילו מחקר אחד יחיד ובודד שבדק את שיעורי ההצלחה ואת ההשפעה של טיפולי ההמרה לקטינים. זאת, בעוד שבכל שנה בארה"ב רבבות בני נוער עוברים טיפולים כאלה. "הכהן הגדול" של טיפולי ההמרה, הפסיכולוג ג'וזף ניקולוסי, הודה בראיון לפני מספר שנים שכ-60% מהמופנים אליו הם קטינים. מחקר שהתפרסם לאחרונה ממש על קטינים שהופנו לטיפולי המרה בלחץ של הוריהם מדבר על הידרדרות רגשית ומצוקה חמורה אצל רובם!
– בתור מומחה בטיפול בהתמכרויות, בלט לי בסרט ההיבט המקומם הבא – מטפלי המרה עושה שימוש ציני ומניפולטיבי במושגים הקשורים לטיפול בהתמכרויות, ובפרט בתכנית "12 הצעדים", כדי לטפל בשינוי נטייה מינית. "מדריך" במחנה, שהוא כלל אינו "גיי לשעבר", אלא מכור נקי מסמים, אומר לחניכים ש"כמו שאלוהים עשה לו נס והוציא אותו מההתמכרות ומהפשע, הוא יכול גם להוציא אתכם מהומוסקסואליות". זו בושה וחרפה ממש, כיוון שטיפול בהתמכרויות בכלל והתכנית "12 הצעדים" בפרט, מעולם לא הבטיחו דבר לאיש, זולת החופש מההתמכרות הפעילה! כל תכנית מקבלת אל שורותיה כל מכור באשר הוא שרוצה להחלים, ללא קשר לנטייה מינית, זהות מגדרית או כל פרמטר אחר. כל המכורים שווים והניסיון להכניס תכנים דתיים פונדמנטליסטיים לתפיסה הרוחנית המכילה של "12 הצעדים" מזהם אותה – כפי שהוא מזהם גם את הדת.
הרבה מאד פעמים אדם שנחל כישלון בטיפולי ההמרה לא מסוגל פשוט להתנער מזה ולצאת מהארון. עליו להשלים עם עצמו תהליכים רבים
ובכל זאת, היו חסרים לי הרבה דברים בסרט – שאולי הייתי משאיר אותם לסרט המשך. לרוב, כשיצירה כלשהי מתארת טיפול המרה שהסתיים, היא מדלגת בקלילות עשור ומעלה קדימה ל"היום הוא נשוי באושר לבן זוגו וחי עמו בטקסס". הלוואי שדברים היו כל כך פשוטים. הרבה מאד פעמים אדם שנחל כישלון בטיפולי ההמרה לא מסוגל פשוט להתנער מזה ולצאת מהארון. עליו להשלים את התהליכים הבאים:
- גיבוש זהות הומולסבית חיובית, שכולל תהליך של אבל על החלום ההטרוסקסואלי שאינו עומד להתגשם.
- כינון יחסים מחודשים עם הסביבה החברתית שלו, כולל חברים ובעיקר משפחת המוצא – הורים ואחים.
- במידה והוא שייך לקהילה דתית שמרנית – היום כל מי שפונה לטיפולי המרה שייך לקבוצה הזו, כמעט בלי יוצא מן הכלל – עליו לגבש לעצמו תפיסה דתית או רוחנית שמכילה את כל חלקי זהותו.
- עליו לטפל במצוקות רגשיות אחרות, שאולי היו שם לפני כן וטיפול ההמרה אולי העצים אותן – חרדה, דיכאון, התמכרות, פוסט טראומה וכדומה.
- העובדה שנטייה הומוסקסואלית כשלעצמה אינו חייבת להיות תוצאה של טראומה אין פירושה שאדם עצמו לא חווה טראומה, בהקשר מיני או אחר. מקובל לחשוב שאחד מכל שישה גברים חווה חוויה מינית פוגענית כלשהי. חשוב ביותר לטפל בה בסביבה מכילה.
- ולבסוף, גיבוש של דפוסי היכרות ואינטימיות בריאה בקהילה הגאה – משימה שיכולה להיות כרוכה בקשיים מרובים, עקב ריבוי ערוצי ההיכרות לצורך היחסים המזדמנים, על כל המשתמע מכך, וסביבה מועדת לפורענות ולניצול כלפי בני נוער צעירים שקיימת במקומות כאלה, ממשיים ווירטואליים כאחד.
לכן, לא מספיק רק "להפסיק למחוק" את הילד הומוסקסואלי המחוק מחדש. חשוב לסייע לו לטפל בעצמו. למצוא מחדש את דרכו אל עצמו, אל נפשו ואל גופו, אל אביו ואימו – וגם אל אביו שבשמיים. חשוב לשקם, לאט ובסבלנות, עקב בצד אגודל, את ההריסות שהותירו טיפולים לא מקצועיים ולא אתיים. חשוב לעזור לו לצייר את כל התמונה מחדש. בהתחלה בעיפרון ואז בכל צבעי הקשת.
אז אם אתה סיימת כעת את תהליך ההמרה ותוהה מה הלאה – כדאי שתיקח לעצמך קודם כל את הזמן לטפל בעצמך. אל תרוץ "לפצות את עצמך" על החוויות שהפסדת בינתיים. החוויות יחכו לך. כעת – תחזיר לעצמך את הביטחון בעצמך ובעולם. ואם אתה צריך עזרה מקצועית לשם כך – אל תהסס לפנות אליה. אל תגיד "היו לי מספיק טיפולים". לא היו לך – ועכשיו יהיה, אם תרצה. פשוט שיישב מולך אדם קשוב, מקצועי ומכיל – שבאמת מסוגל להכיל אותך כפי שאתה.
שיהיה לך בהצלחה! עבודה פורייה!
נכתב ע"י זאב שביידל
טיפולי המרה ללהט"בים: הסרט הזה יטלטל אתכם – כתבה בערב טוב עם גיא פינס על מועמדות הסרט לאוסקר, אתר מאקו, 19 ביולי 2018
ביקורת סרט – "ילד מחוק": שיעור מאולץ בנושא חשוב – ynet קולנוע, 6 בינואר 2019